My Resepi Collection


AYAM GORENG BEREMPAH

Bahan-bahan ( untuk 15 ekor ayam)
15 ekor ayam -potong kecil dan bersihkan
75 ulas bawang putih
30 ulas bawang merah
15 inci halia
75 batang serai
15 sudu besar ketumbar-sangai tanpa minyak dan blend kering
15 sudu besar rempah kari ayam/daging
45 sudu besar cili kering di blend
15 sudu teh serbuk kunyit
45 sudu besar tepung jagung
15 biji telur
7 sudu kecil rempah lima (kalau ada)
15 tangkai daun kari
15 helai daun pandan
15 kiub pati ayam
Garam, gula manisan Kelantan
* Blend semua bahan kecuali daun kari dan daun pandan dan campur semua sekali 
*Perap semua bahan bersama ayam sekurang2nya 2 jam.


*Goreng dalam minyak tenggelam sehingga ayam masak

*Bila ayam setengah masak baru masukkan daun kari dan daun pandan.

*SELAMAT MENCUBA!!!!"

Tiada ulasan:

Catat Ulasan